dinsdag 11 september 2012

Castratenzang

Elies Pijpers lijkt voor een onbevangen waarnemer een garantie af te geven dat de castratenzang echt is (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.
Castratenzang van Trio Castradivi is te beluisteren op 7 oktober 2012 om16:00 uur in het Asta Cultuurcentrum Beek. Twee jaar geleden annonceerde Ghiel Pijpers dit trio maar een andere Rotary fellowshipactiviteit ontmande de realisatie. Kleine opluchting: de zangers hebben hun stem ontwikkeld zonder operatie. Castraten zijn het niet. Ze hebben veel getraind. Het zijn contratenoren met een kopstem (falset), zo'n beetje als Gerard Joling maar dan klassiek en een graadje beter.

De puzzel van mijn morbide belangstelling viel misschien op zijn plaats in de Leidse colleges van J.H. van den Berg ("Kleine Psychiatrie"): volgens de Freudianen moet de jongen het bezit van zijn penis waarmaken. Lukt dat niet, dan zit hij in ontwikkelingsstoornis plus neurose. Zie je, volgens Freud, voor het eerst de geslachtsdelen van een meisje, dan denk je dat als straf het geheel is verwijderd. Dat loopt dus fout. Zou het waar zijn? Castratenzang geeft mij een macaber gevoel. Net alsof er iets misloopt. Ik ga niet. Ik durf niet. Misschien krijg ik alsnog straf.
Het Trio komt met werken van Caccini, Chopin, Piazolla, Lloyd Webber (toegangskaarten € 7,50; tel. 046-4333178). 


1 opmerking:

  1. In de Trouw (25/09/12) staat dat mannen minstens 15 jaar korter leven door testosteron. Uit de archieven van Koreaanse Chosondynastie blijkt dat eunuchen gemiddeld 70 jaar oud werden. Een vergelijkbare groep uit de hogere sociale klassen werd 50 tot 55 jaar oud. Castreren om oud te worden? De Leidse hoogleraar Rudi Westendorp ouderengeneeskunde relativeert het bericht, want eunuchen leefden rianter dan de anderen. Testosteron bekort het leven doordat het de kans op prostaatkanker vergroot. Het biologische effect van testosteron zou een paar jaar zijn. Ja, dan wordt het anders.

    BeantwoordenVerwijderen